top of page

Apelează un expert!
Sună acum
Champions in Quality
0721 277 310 - 0770 66 77 66
Intervenții pe bază de programare


Legislație DDD
Legislația în vigoare stipulează importanța și periodicitatea lucrărilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, precum și consecințele neefectuării lor. Indiferent că dețineți un spațiu de birouri, o hală industrială, un spațiu comercial, un spațiu de depozitare, un restaurant sau un magazin aveți obligația legală de a avea un contract în vigoare, pentru serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Legea este valabilă și pentru Asociațiile de locatari, la subsolul blocurilor și spațiile comune.
Dezinsecția, dezinfecția și deratizarea reprezintă acțiuni de prevenire a unor boli transmisibile prin intermediul insectelor și rozătoarelor, fiind deja cunoscut că a preveni este mai ușor decât a combate. În plus, prezența insectelor și a rozătoarelor prezintă și un discomfort apreciabil, atât pentru om cât și pentru animale.
Principalele legi și acte normative care reglementează servicile de DDD:
LEGE Nr. 100 din 26 mai 1998 privind asistența de sănătate publică , publicată în :
MONITORUL OFICIAL NR. 204 din 1 iunie 1998. CAP. 5, ART. 28.
Agentii economici si celelalte persoane juridice sunt obligate sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru: aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.
ORDINUL MS nr. 536/1997 care prevede efectuarea lucrarilor de dezinsectie ori de cate ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni, iar deratizarea se va face la nevoie, dar nu la perioade mai mari de 6 luni, de preferat primavara si toamna.
ORDINUL MS nr. 916 din 27 iulie 2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire s,i control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.
Contracventii si sanctiuni:
Sunt primite in caz de nerespectare a legistlatiei privind serviciile D.D.D. si se regasesc in urmatoare articole din Legea nr. 344/din 31 mai 2002:
ART. 11: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 8000 lei:
d) neefectuarea periodica, conform normelor de igiena, a dezinsectiei si deratizarii…
ART. 13: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 20.000 lei:
m) neasigurarea, in sediul persoanelor juridice si in anexele aferente, a curateniei permanente, a efectuarii operatiunilor de mentinere a starii de curatenie, a operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare, dupa caz, precum si a indepartarii reziduurilor solide in conditiile stabilite prin normele de igiena in vigoare;
CAP. 7: Contraventii la normele privind prevenirea si combaterea bolilor transmisibile:
ART. 18: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei:
f) neasigurarea de catre persoanele juridice a aprovizionarii cu materiale necesare curateniei, dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii.
p) neasigurarea functionarii in permanenta a spatiilor frigorifice din unitatile alimentare, neasigurarea controlului si inregistrarii temperaturii si neintretinerea acestor spatii prin efectuarea periodica a reparatiilor necesare, a igienizarii, a dezinsectiei si, dupa caz, a deratizarii.
ART. 24: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 30.000 lei:
n) neasigurarea, in unitatile alimentare, a conditiilor de igiena în cursul productiei, prepararii, depozitarii, transportului, servirii si desfacerii alimentelor prin operatiuni de curatare, dezinsectie si deratizare si neasigurarea dotarii si aprovizionarii unitatilor alimentare, dupa necesitate, cu utilaje, ustensile si materiale specifice pentru spalare, dezinsectie si deratizare.
CAP.11
Contraventii la normele privind organizarea si functionarea institutiilor pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor:
ART. 32
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 2000 lei:
g) neasigurarea aprovizionarii permanente a unitatilor de stat si particulare pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, precum si a taberelor de odihna cu utilaje, materiale si substante necesare pentru intretinerea curateniei si efectuarea dezinfectiei si dezinsectiei;
Ordin nr. 536/1997 din 23/06/1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei.
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 140 din 03/07/1997
Actul a intrat in vigoare la data de 03 iulie 1997
Norme de igiena la unitatile de folosinta publica:
Art. 52.
Curatarea, dezinfectia, dezinsectia, deratizarea, precolectarea si evacuarea deseurilor solide se vor face cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) Curățarea și dezinfecția:
b) Dezinsecția periodică se va face la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de 3 luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum 6 luni; recomandat fiind o dată pe lună, între operațiunile periodice, se vor aplica proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de intreținere, în funcție de prezenta vectorilor.
Art. 53.
Unitatile vor fi dotate si aprovizionate, dupa necesitate, cu utilaje si materialele necesare pentru intretinerea curateniei si efectuarea operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.
Proiect Lege semnat in 4 februarie, 2013 principalele articolele la care se cere o lectura mai atenta sunt:
Art. 6 ca se refera la Gestiunea serviciilor de deratizare, dezinsectie, dezinfectie si tratamente fitosanitare;
Art. 7, Sectiunea a 2-a – Accesul la serviciile de deratizare, dezinsectie, dezinfectie si tratamente fitosanitare;
Art. 13 – Asigurarea serviciillor de dezinsectie, deratizare, dezinfectie si tratamente fitosanitare si conditiile de functionare;
Art. 18 – Toate produsele folosite pentru efectuarea serviciilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie vor fi avizate obligatoriu de Ministerul Sanatatii, iar cele pentru tratamentele fitosanitare vor fi avizate de Ministerul Agriculturii;
Art. 19 – Persoanele fizice sau juridice detinatoare de spatii construite, unitatile de administrare a domeniului public, ocoalele silvice, institutiile publice, precum si unitatile care detin terenuri si constructii, sunt obligate sa efectueze serviciile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in conditiile prevazute in prezentul regulament;
Art. 24-25 – Drepturile si obligatiile operatorului de servicii de deratizare, dezinsectie, dezinfectie si tratamente fitosanitare;
Art. 26-27 – Drepturile si obligatiile utilizatorilor de servicii de deratizare, dezinsectie, dezinfectie si tratamente fitosanitare;
Art. 38 – Contraventii;
bottom of page